Učenici Gimnazije Ljubuški o nepostojanju azila za napuštene životinje u ZHŽ

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U sklopu projekta Civitas (Projekt Građanin) učenici Gimnazije Ljubuški: Nika Primorac, Magdalena Pavlović, Kristina Jurčić, Antonija Kežić, Nika Barać, Matija Vukšić, Milla Zadro i Ana Dodig, pod mentorstvom prof. Mile Logare, obrađuju temu ”Nepostojanje azila (skloništa) za napuštene životinje u Zapadno-Hecegovačkoj Županiji”.

 

Kroz ovu temu gimnazijalci pokušavaju razviti svijest o ovom prekrivenom problemu.

 

Do sada u ŽZH ne postoji niti jedan pokušaj osnivanja azila.

 

”Ne postoji sustavan plan za rješenje ovoga problema te smo odlučili preuzeti inicijativu”, kazali su gimnazijalci koji tvrde kako su se ”mnogi građani složili da je najefikasnije rješenje upravo otvaranje azila, a drugi obavezna kastracija i sterilizacija svih lutalica uz pomoć financiranja”.

 

”Kontaktirali smo predstavnike različitih političkih stranaka koji su se složili da je problem od velike relevantnosti i da je potrebno pronaći rješenje. Prilikom prikupljanja informacija shvatili smo da su Županijska i gradska vlast najvažnije za rješenje ovog problema. Razgovarali smo i prikupljali informacije od mnogih građana, stručnjaka, veterinara, inspektorata, ministarstva te gradonačelnika grada Ljubuškog”, istaknuli su.

 

”Svjesni smo problema napuštenih životinja kojeg većinski Županija izbjegava i kojeg se stavlja po strani. Voljni smo sudjelovati u rješavanju problema, ali se također nadamo suradnji ostalih općina te Županije uopće. Smatramo kako će taj način, u skladu s ostalima, puno bolje funkcionirati jer je tako lakše omogućiti potrebna sredstva za izgradnju i realizaciju potrebnih uvjeta za životinje”, kazali su ispred ureda gradonačelnika grada Ljubuškog.

Pročitano 756 puta