Goran Skoko, ravnatelj Gimnazije: Maturanti u velikom postotku nastavljaju obrazovanje

Napisao/la  Ivan Kaleb | VL
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Upisi na fakultete privode se kraju i brucoši se psihički pripremaju za nove životne izazove.U prošloj školskoj godini u Gimnaziji u Ljubuškom školovanje su završila 103 maturanta. Od toga, njih 94 upisalo se na fakultet, a 9 nije. I oni su se pokušali upisati, ali nisu uspjeli na željeni fakultet pa će pokušati ponovno.


Među njima su i trojica koja su otišla u Njemačku, pa će dogodine pokušati dobiti indeks. Od 94 onih koji su stekli položaj brucoša, dvije trećine, točnije njih 72, upisali su na fakultete u Mostaru, a 22 uglavnom u RH. Na fakultete u Zagrebu upisalo se 8, u Splitu 12 i po jedno u Varaždinu i Sarajevu.


Dakle, mostarsko Sveučilište je iz različitih razloga najprihvatljivije. Što se tiče izbora fakulteta, najpopularnija je medicinska struka koju je izabralo 18: 7 medicinu, jedno dentalnu medicinu, dvoje fizioterapiju, troje radiologiju, po jedno sestrinstvo i defektologiju i troje logopediju. I tehnički fakulteti su u posljednje vrijeme postali privlačni: elktrotehniku je izabralo šest brucoša, strojarstvo dva, građevinu tri, arhitekturu jedan i kemijsko inženjerstvo dva - ukupno 14. Pravo i ekonomiju je izabralo po 9 maturanata, strane jezike 5, matematiku 2, matematiku i fiziku jedan, matematiku i informatiku jedan.

Privlačna je i kriminalistika koju je na Pravnom fakultetu upisalo osam brucoša. Prehrambenu tehnologiju je upisalo troje, po jedno agronomiju, sanitarno inženjerstvo i informacijske znanosti... Zamjetno je da je malo zanimanje za profesorska zanimanja, malo ih se odlučilo za Filozofski fakultet i smjerove za rad u školi. -Nastavlja se trend da maturanti u velikom postotku nastavljaju obrazovanje..., kaže Goran Skoko, ravnatelj Gimnazije u Ljubuškom

Pročitano 1117 puta