U Gimnaziji Ljubuški uspješno održano probno Međunarodno testiranje PISA 2018. (Programme for international student assessment)

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dana 10. svibnja 2017. godine u našoj školi održano je probno PISA testiranje učenika. Testiranju su nazočila 52 učenika I razreda, a realizirano je u dvije sesije u trajanju od 9 do 12 sati i od 13 do 16 sati. Aktivnosti organizacije i testiranja su prošle u najboljem svjetlu zahvaljujući  PISA školskom suradniku za našu školu, voditelju MSI programa Slavenu Tomiću i ravnateljici naše škole, profesorici Andrijani Grgić koja je uspješno kordinirala svim aktivnostima vezenim za PISA testiranje.


PISA je Program međunarodnog istraživanja znanja i vještina učenika koji se provodi pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a za samu provedbu na terenu zadužena je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH. PISA 2018 je sedma PISA studija koja se provodi od 2000. godine i uključuje više od 80 zemalja sudionica.


Kako je istakla ravnateljica naše škole, cilj ovog probnog istraživanja je dobiti podatke o tehničkoj pripremljenosti i adekvatnosti PISA zadataka za uspješno provođenje istraživanja u Bosni i Hercegovini, a bitno je za uspješnu implementaciju glavnog istraživanja koje će se održati u 2018. godini.


Između ostalog, PISA ima sljedeće karakteristike: najopsežnije je svjetsko međunarodno istraživanje u obrazovanju, odnosi se na učenike u dobi od 15 godina, procjenjuje spremnost učenika za život, mjeri pismenost učenika u čitanju, prirodnim znanostima i matematici, prikuplja kontekstualne informacije o obrazovnim praksama u zemljama sudionicima.


Sudjelovanje u PISA-i je važno jer se rezultati istraživanja mogu koristiti da: ukažu koliko su učenici u Bosni i Hercegovini pripremljeni za učenje nakon završetka škole, identificiraju oblasti koje škole, obrazovni sustavi i vlasti trebaju unaprijediti, omoguće poređenje učeničkih rezultata i uvjeta za učenje između različitih zemalja itd.


U probnom PISA testiranju sudjelovati će oko 4000 učenika iz 80 škola u BiH, a naša škola je od kordinatora PISA testiranja dobila sve pohvale za uspješno provedene sesije probnog PISA testiranja.

Pročitano 2497 puta