Učenici ZHŽ-a završili testiranje prve probne mature

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Učenici završnih razreda srednjih škola iz Zapadnohercegovačke županije jučer su završili pisanje testova za probnu županijsku maturu. Više od 250 maturanata iz srednjih škola Zapadnohercegovačke županije jučer je pisalo testove iz hrvatskog jezika, biologije i fizike, dok su dan ranije provjeravali znanje iz matematike, engleskog, njemačkog jezika i kemije, piše Večernji list.


Važno je naglasiti kako su se ispiti iz pojedinih predmeta u svim gradovima (Posušje, Grude, Ljubuški) odvijali u isto vrijeme.Učenici završnih razreda srednjih škola iz Zapadnohercegovačke županije jučer su završili pisanje testova za probnu županijsku maturu. Više od 250 maturanata iz srednjih škola Zapadnohercegovačke županije jučer je pisalo testove iz hrvatskog jezika, biologije i fizike, dok su dan ranije provjeravali znanje iz matematike, engleskog, njemačkog jezika i kemije, piše Večernji list. Važno je naglasiti kako su se ispiti iz pojedinih predmeta u svim gradovima (Posušje, Grude, Ljubuški) odvijali u isto vrijeme.
Iz Širokog Brijega nije bilo zainteresiranih učenika za ovo testiranje. Inače, učenici završnih razreda srednjih škola Zapadnohercegovačke županije jedini u Bosni i Hercegovini imaju priliku besplatno proći probno testiranje znanja kako bi se kroz predstojeće razdoblje što bolje mogli pripremiti za prijemne ispite i polaganje državne mature u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji provodi Udruga za promicanje znanja i obrazovanja – Edukacijski centar Prizma, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije. Zanimljivo je istaknuti kako će rezultati testova biti poznati samo učenicima koji su ih polagali. Naime, na svakom testu ispisana je jedinstvena šifra koja je poznata samo učeniku koji je ispunjavao testove. Rezultati testiranja će se, navode iz Udruga za promicanje znanja i obrazovanja – Edukacijski centar Prizma, objaviti pod spomenutim jedinstvenim šiframa. Razlog zbog čega su se iz navedene udruge odlučili za takvu objavu rezultata su upravo učenici.

Cilj projekta nije javno prozivanje učenika i objava rezultata testiranja, nego da kroz testiranje učenici sami spoznaju koja je razina njihova znanja i na čemu trebaju raditi kako bi što uspješnije položili prijemni ispit ili državnu maturu. “Na ovakav način izbjegava se demotivacija kod učenika i nudi im se prava prilika da potpuno besplatno i dobrovoljno provjere svoje znanje koje će im biti putokaz za daljnje postupke u razdoblju koje je pred njima”, ranije je izjavio Josip Bešlić iz Udruge za promicanje znanja i obrazovanja – Edukacijski centar Prizma. Podsjetio je na činjenicu kako je matura pogotovo stresna za maturante iz Zapadnohercegovačke županije jer dobar dio njih polaže školsku maturu, državnu maturu u Republici Hrvatskoj, kao i prijemne ispite na fakultetima u Bosni i Hercegovini. “Probna matura im može poslužiti kao signalna lampica za dodatno učenje i pripremanje za navedene događaje. Edukacijski centar Prizma pomaže maturantima u dodatnom učenju te ih usmjerava, prema njihovim željama i mogućnostima, na odabir fakulteta”, zaključio je Bešlić. Inače, projekt probne mature prvi je takav u Bosni i Hercegovini, a kako bi bio proveden u skladu s pravilima, profesori iz Zapadnohercegovačke županije, koji su sudjelovali u njezinoj provedbi, morali su proći odgovarajuću obuku.

Pročitano 2380 puta