U Gimnaziji Ljubuški upriličena edukacija učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja [foto] Istaknuto

Napisao/la  civilnazastita-zzh.gov.ba
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, a u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, u Gimnaziji Ljubuški održana je edukacija učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja.

Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.

edukacija gimnazija ljubuski
U prvom dijelu edukacije izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja Gimnazije Ljubuški. Simuliran je nastanak požara u kotlovnici, pri čemu domar pokušava ugasiti požar. Nakon neuspjelog gašenja požara, domar poziva vatrogasnu postrojbu, te zadužuje prisutne da o požaru obavijeste ne/nastavno osoblje po učionicama od drugog kata prema prizemlju škole, uz to se aktivira školsko zvono. Aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Pri dolasku na predviđeno evakuacijsko mjesto/igralište, nastavno osoblje kontrolira broj učenika iz svog razreda. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicima, te iste izvode na sigurno, a članovi/volonteri Crvenog križa na evakuacijskom mjestu pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

edukacija gimnazija ljubuski 1

 edukacija gimnazija ljubuski 6

U drugom dijelu edukacije koji se održao u Gradskoj sportskoj dvorani nazočne su pozdravili i ukazali na važnost ove edukacije Srećko Vukojević stručni suradnik i dr. sc. Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke. Predstavljen je promotivni letak pravila ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih.

edukacija gimnazija ljubuski 4

edukacija giazija ljubuski drago

Edukacija učenika srednjih škola nastavlja se sljedeći tjedan u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Pročitano 470 puta