FOTO: U Gimnaziji održano predavanje o pretilosti na temu “Poremećaj prehrane kod adolescenata”

Napisao/la  ljportal.com
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Roditeljsko vijeće Gimnazije Ljubuški svjesno ozbiljnosti pojave problema pretilosti među mladima je organiziralo predavanje na temu “Poremećaj prehrane kod adolescenata”.Roditeljsko vijeće Gimnazije Ljubuški svjesno ozbiljnosti pojave problema pretilosti među mladima je organiziralo predavanje na temu “Poremećaj prehrane kod adolescenata”.


Na predavanju o posljedicama nezdrave ishrane i razvoju zdravih navika govorile su prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatar dijabetolog – endokrinolog i mag. psihologije Ivana Granić Galić. Razlog organizacije ovog predavanja bio je rastući broj mladih koji se posljednjih godina suočavaju s pretilošću. Organizatori preventivnim djelovanjem i kvalitetnim edukacijama planiraju stati na kraj ovim problemima.

O poremećajima u prehrani govorila je Ivana Granić Galić.

„To je dosta česta tema koja se danas spominje i sve češći broj imamo djece, kako pretilih tako i djece oboljele od anoreksije i bulimije. Mi često mislimo da se to ne dešava, ali stvarno se dešava, i u Mostaru je sve više pacijenata koji se hospitaliziraju zbog toga. Nažalost, Bosna i Hercegovina još nema Centar koji se bavi poremećajem u hranjenju i mi smo nekako doslovno pušteni sebi da se snalazimo s tim pacijentima i kada je dijete fizički ugroženo mi ga moramo slati za Zagreb,“ kazala je psihologinja Granić Galić i objasnila da ju često pitaju što u ovome radi psiholog te naglasila da su pretilost i poremećaj hranjenja problemi u kojima psiholog ima veliku ulogu u liječenju.Pretilost kod djece i adolescenata bila je tema Željke Bilinovac koja je govorila o pretilosti, zapravo o omom što je to, kako nastaje i kako se liječi. Prevencija je više tjelesne aktivnosti i boravka djece vani.

„Shvatili smo da je problem pretilosti kod nas jako izražen i kako posljedicu toga imamo i psihološke probleme. Poanta ove priče je da mi ukažemo da je pretilost bolest. Prije deset godina nismo imali toliko pretile djece, danas imamo jako puno takve djece. Mada, danas ovo što sam je vidjela u Ljubuškom, ovi gimnazijalci nisu pretili i mogu vam reći da sam pozitivno iznenađena, očito se u Ljubuškom više kreću, to je ipak grad rukometa i to mi je drago“, kazala je Bilinovac.

„Ovo je jedna u nizu aktivnosti kojom pokušavamo kroz aktivnosti potaknuti djece na zdravu prehranu i potrebu kretanja, a završni događaj će biti biciklijada koju organiziramo u suradnji s Biciklističkim klubom Ljubuški“, kazala je Klementina Rupčić, predsjednica Roditeljskog vijeća Gimnazije Ljubuški.


FOTOGALERIJA

Pročitano 603 puta