Rektor Tomić: Državna matura će se sigurno uvesti u BiH

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Na drugoj klauzuri Sveučilišta u Mostaru, održanoj u utorak u Mostaru, razgovaralo se o budućoj državnoj maturi, integraciji Sveučilišta, stanju u predškolskom obrazovanju te uvođenje novih kurikuluma u srednje obrazovanje.


Klauzura je organizirana u suradnji s Koordinacijom ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa županija u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku, a na njoj su sudjelovali ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te menadžment Sveučilišta u Mostaru.


Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prije početka klauzure podsjetio je da je u novoj strategiji mostarske visokoškolske ustanove obrazovanje prvo i najvažnije strateško područje kojim će se baviti sljedećih pet i više godina.


Po njegovim riječima, klauzura predstavlja prvi korak u popunjavanju praznog prostora koji postoji u komunikaciji i koordinaciji između predškolskog, osnovnog, srednjeg obrazovanja i Sveučilišta.


– Budući da dobivamo studente iz osnovnih i srednjih škola, a s druge strane Sveučilište obrazuje nastavne kadrove za predškolsko, osnovno obrazovanje, današnji dijalog ima važnu ulogu za dizajniranje novih uvjeta i perspektiva kada je u pitanju obrazovanje na nižim i sveučilišnim razinama – kazao je Tomić.


Dodao je kako zaključci s klauzure trebaju dati novi zamah, novi polet i novu perspektivu, a u želji, kako je rekao, da se zajedno s osnovnim i srednjim obrazovanjem grade viši obrazovni standardi, europski standardi.


Rektor Tomić rekao je kako se današnji skup može shvatiti i kao priprema za vanjsko vrednovanje, odnosno državnu maturu koja će se, kako je dodao, narednih godina sasvim sigurno uvesti i u Bosni i Hercegovini.


– Želimo proaktivno promišljati procese, sudjelovati u njima, graditi nove mogućnosti kako bi podigli znanje i obrazovanje na višu razinu i smatramo da Sveučilište mora biti koordinator i lider u tim aktivnostima – zaključio je rektor.


Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak kazao je kako je ovo prvi put u posljednjih dvadeset godina da su na jednom mjestu okupljeni svi ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i dekani Sveučilišta u Mostaru.


Teme su brojne, kazao je Čolak, navodeći kako vjeruje da će se izvesti kvalitetni zaključci koji će biti podloga daljnjem radu.


Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije Petar Galić istaknuo je kako je činjenica da se na klauzuri pojavilo više od 150 ravnatelja škola jasan pokazatelj potrebe i važnost održavanja takvog skupa.


– Otvorit ćemo danas neke teme, a probat ćemo dati i određene odgovori kada je riječ o predškolskom odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Tijekom skupa bit će riječi o educiranju kadra, suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i nadam se kako je ovaj skup prekretnica u obrazovanju – kazao je ministar Galić.

Pročitano 994 puta