Učenici ljubuške Gimnazije obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca

Napisao/la  vecernji.ba | nasatv.ba
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Učenici ljubuške Gimnazije obilježili su Međunarodni dan srednjoškolaca. Vijeće učenika, koje rukovodi i predvodi različite prigodne školske i izvanškolske aktivnosti, pobrinulo se da se ovaj značajni učenički dan, dostojno, smisleno i svečano istakne. U tom cilju proveli su dvije aktivnosti - javnu promidžbu borbe protiv korupcije i držanje predavanja umjesto profesora.


Na središnjem ljubuškom trgu postavili su stol s promidžbenim materijalom i razgovarali s građanima o temi koja se odnosi na korupciju vezanu uz kupovanje diploma. Na prednjoj strani stola istaknuli su natpis: “Mi smo vaša budućnost, 17. 11. - Dan srednjoškolaca”. Ta akcija se naslanja na njihov uspješan nastup i natjecanje u rujnu na 9. sajmu kreditiranja u sklopu projekta “Volontiraj - kreditiraj”, na kojem su s projektnom idejom “Ne gasite sunce” osvojili prvo mjesto i nagradu od 500 KM.


Njihova projektna ideja “Ne gasite sunce” odnosila se na područje pod naslovom “Antikorupcija u lokalnim zajednicama i humanitarni rad” te, prema pravilima, dobivenu novčanu nagradu treba utrošiti na temu o borbi protiv korupcije. U skladu s tim izradili su malu brošuru s naslovom “Korupcija, to nisam ja”, dijelili je građanima i s njima vodili razgovor o pošasti korupcije. - Građanima pokazujemo i dajemo brošuru, objašnjavamo im da u njoj ima strip pod naslovom “Per aspera ad astra” što u prijevodu znači “Preko trnja do zvijezda”. Te zvijezde su znanje te mi učenjem i upornim radom želimo doći do tih zvijezda, točnije do znanja, što je uvjet da se dobije diploma.


Dobro je poznato da je u našoj zemlji prisutna kupnja diploma, da je ta pojava dosta rasprostranjena i zbog toga smo pokrenuli tu našu temu “Ne gasite sunce” i akciju “Korupcija, to nisam ja, kaže učenik Srećko Herceg. - Želimo poručiti građenima da se korupcija može spriječiti ako se udružimo, a ne ako se toga bojimo ili se tomu priklanjamo, kaže učenik Fran Zelić. Druga aktivnost bila je u školi, a sastojala se u tome što su učenici i profesori zamijenili uloge - učenici su predavali, a profesori su sjedili u klupama. Helena Paradžik, učenica iz IIc razreda, održala je predavanje iz matematike umjesto profesorice Irene Mihaljević. - Nastavna jedinica je imala naslov “Sustav linearnih i kvadratnih jednadžbi”...

 

Video prilog NASE TV možete pogledati na linku OVDJE...

Pročitano 2469 puta